Waarom de spiegelreflex?

We weten natuurlijk allemaal dat een spiegelreflex een soort systeem in een camera is. Ter info en ter ironie: ik heb -helaas- géén spiegelreflex. Maar waarom dan deze naam? Het heeft eigenlijk niets met een camera te maken, maar wel alles met het woord zelf: een spiegel-reflex. Een reflex is iets wat je automatisch doet, waar je niks aan kan doen. Het is eigenlijk sterker dan jezelf. Een voorbeeld is de dokter die met een hamer op je knie klopt (zachtjes welteverstaan) waardoor je been pardoes de hoogte in vliegt.

                                                                   Image

Tegenwoordig leven we in een maatschappij waarin we graag bezig zijn met onszelf en hoe we eruitzien, bewijs hiervan zijn de talloze selfies en (muziek)filmpjes op het internet. Daar is niets mis mee, dit willen etaleren van onszelf is iets van alle tijden. Al lijkt het de laatste jaren, niet in het minst door de technische vooruitgang, wel erg exuberante proporties aan te nemen.

Wanneer we door een winkelstraat slenteren bekijken we onze weerspiegeling maar al te graag in de etalageruit. Wanneer we met de auto ergens naartoe rijden, kijken we net voordat we terug uitstappen op onze plaats van bestemming nog snel eens in de achteruitkijkspiegel. Gewoon, om te checken of er niet plots een tandpastavlek zo groot als een ei op ons voorhoofd is beland,  maar ook gewoon om te kijken of onze mascara niet uitgelopen is en of ons haar wel ligt zoals het hoort. Prima! Maar niemand (vooral vrouwen) kan ontkennen dat zij deze reflex niet heeft. De gedachte om toch snel eens in een spiegel te kijken wanneer je er eentje passeert. Dit heeft ook een deel met kwetsbaarheid te maken: we zijn misschien onzeker en willen ons vooral niet belachelijk maken. Dus zoeken we constant zelfbevestiging in de spiegel: ik ben oké.
Of misschien zelfs: ik ben méér dan oké.
En op sommige dagen: morgen beter.

Maar hé, daarvoor is er De Spiegelreflex. Een blog over mooie dingen, muziek en allerlei random dingen die het leven de moeite waard maken.

Aarzel niet om je gedachten en ervaringen te delen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s