Art d’eco

Laatst zag ik het spiksplinternieuwe boek Art d’eco en de vormgeving sprak me meteen aan. Het is een doe-het-zelfboek om spulletjes te maken met benodigdheden die je meestal al hebt liggen thuis, maar die veelal in de kledingcontainer of de vuilbak belanden. Het boek is geschreven door de creatieve en ecologische blogger Kelly Eeckhaut. Ik vertel jullie graag wat meer over dit boek en deel mijn favoriete how-to’s!

IMG_3318

De schrijfster van het boek heeft al een blog sinds 2009. Daar schrijft ze over consuminderen en consumanderen, recykleren (ja, met een K), ecologische ontdekkingen en zelfgemaakte spulletjes. Met dit boek wil ze nu graag het zelfmaakplezier doorgeven aan zoveel mogelijk mensen.

Het boek is onderverdeeld in vier thema’s:
– de ijverige recykleerkoningin (= creatief met oude truien, t-shirts, dassen en zelf juwelen maken)
– de schone doe-het-zelfster (= lichaam, handen en voeten, gezicht, haar en make-up)
– de zoete keukenprinses ( = recepten, keukenhulpjes en tafelversiersels)
– de opgewekte huis- en tuinmus (= huishouderij, interieurgerief, decoratie en arrangeerideeën)
Gelukkig kreeg Kelly voor haar boek de hulp van heel wat (blog)vriendinnen. Hun tips kun je ook terugvinden in het boek.

IMG_3314

Het boek is erg sfeervol vormgegeven, we zien veel vintage foto’s en retro prentjes. I like! Het spreekt meteen aan om het boek door te bladeren en geïnspireerd te raken. Aan het taalgebruik kun je trouwens goed merken dat Art d’eco geschreven is door een Belgische schrijfster. Woorden als frakske (jasje), bommakleedje (oma’s jurk), sjakosh (handtas) en matteke (placemat) zullen niet ontbreken. Door deze Vlaamse schrijfstijl en af en toe een streepje humor leest dit boek erg makkelijk weg. Bij elke handleiding wordt klaar en duidelijk gezegd wat je zeker nodig hebt (ingrediënten tussen haakjes zijn optioneel) en daarna wordt stap voor stap uitgelegd hoe je te werk moet gaan. Op deze manier lijkt het kinderspel!

IMG_3309

Jammer genoeg heb ik momenteel geen naaimachine of een oven, dus helaas kan ik veel van deze doe-het-zelf-stuff niet doen. Toch deel ik graag mijn favorieten met jullie! Uiteraard met toestemming van de schrijfster wat betreft de foto’s.

IMG_3317

Wie zegt er dat je enkel wegwerpwattenschijfjes kan gebruiken om je make-up te verwijderen? Kelly maakt ze zelf en noemt ze steevast ‘spookjes’. Scheelt een hoop op de afvalberg!

IMG_3316

Ziehier een schijfje dat etherische oliën zoals lavendel en eucalyptus laat vrijkomen tijdens een warme douche. Ideaal om alle neusgaten open te zetten en je te verkwikken.

IMG_3315

Wat zouden jullie het liefste gebruiken: een deocrème, -spray of -blokje?

IMG_3310

Zoek een oud t-shirt van je vriendje/broer/vader en pimp het tot deze stoere en sportieve top. Dit kan je zonder naaimachine maken!

IMG_3325

Is de draagriem van je fototoestel zwart en vind je dat een beetje te standaard? Maak dan eens een hoesje voor je draagriem met behulp van… een das!

IMG_3326

Heb je geen fototoestel maar wel veel dassen op overschot? Ga dan voor een kussenhoes van dassen!

IMG_3313

Deze etagère/oorbellenhouder is gemaakt van vinylplaten en met behulp van de oven. Als je slechts 1 vinylplaat hebt kun je er ook een fruitschaal van maken.

IMG_3304

Nog een etagère, deze is iets minder moeilijk. Plan maar alvast een zoektocht naar de kringwinkel en de bomma voor de benodigde borden, glazen, en kopjes.

IMG_3307

Weg met snoeren en smartphones die op de grond slingeren!

IMG_3305

Hoe schattig is deze wasspeldenschort ?

IMG_3303

Een uitstekende vervanger voor huishoudfolie of zilverpapier is dit vershoudvelleke.

Zoals je ziet is dit een boek vol persoonlijkheid en originele ideetjes onder het motto ‘Meer doen met minder’.
Art d’eco telt 223 bladzijden, kost 22,50 euro en is zowel online als in de boekhandel te koop.

Is dit boek iets voor jullie?

Advertenties

12 thoughts on “Art d’eco

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s